– Zöld energia

Az önfenntartó installáció /digitális, energiafelhasználásban zárt rendszerek kutatása

Ez az installációs tézis egy világunkban fontos, jelenléti problémával foglalkozik, a fenntartható fejlődéssel. Az installáció egyfajta szimulációja annak az elképzelésnek, hogy az energiát nem külső erőforrásokból, hanem beépített rendszerekből, zöld energiából kapjuk (nap-, szélenergia).

Installáció, mely a működésével termelt energiát használja fel a saját működtetéséhez, tehát ciklikus, ismétlődő energiaadó-vételi rendszer.

Advertisements

4 comments

 1. rharsanyi

  ZÖLD TECHNOLÓGIA, MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

  Piezo elektromos (piezoelectric) anyagok:
  Az anyagban az összenyomás hatására keletkező elektromos feszültség alakváltozást eredményez.

  Napelemek:
  Az elektromágneses sugárzást alakítja villamos energiává.

  “Alapanyag szerint többféle napelemet különböztetünk meg:
  ▪ Egykristályos (monokristályos) szilícium (Si) napelemek: drágák, de hatékonyak. A legkorszerűbb panelek hatásfoka 18%, laboratóriumi körülmények között 25% (az elméleti határ 31%)
  ▪ Polikristályos Si napelemek
  ▪ Amorf szilícium napelemek: olcsóbbak
  ▪ Fém–félvezető–fémszerkezetek: festékanyagokkal érzékenyített félvezető-oxidok. A hatásfokuk kevesebb, mint 10%. Példa: kadmium-tellurid és a réz-indium-telluridnapelemek
  ▪ Adalékolt amorf félvezető napelemek
  ▪ Szerves anyagokból (polimerekből) készült napelemek: olcsók, de hatásfokuk csak 2-5%”
  (http://hu.wikipedia.org/wiki/Napelem)

  Szélenergia:
  A szélturbina forgási energiája alakul elektromos árammá.

  Geotermikus energia:
  A föld belső hőjéből számrazó energia, elsősorban fütésre használják.

  Vízenergia:
  Vízerőműben használják.

  Kutatásunk során a piezo elektromosságot, a napelemet tudjuk felhasználni interaktív installációk áramellátására.

 2. harsanyireka

  A dinamók

  mechanikus energiából állítanak elő áramot, az elektromágneses indukciórn alapul a működésük, ami szerint egy mágneses mezőben mozgó vezetőben feszültség keletkezik, ennek nagyságát a mozgás sebessége határozza meg állandó mágneses térerősségnél és a vezető fix távolságánál. Tekeréssel működnek. A biciklikerékre szerelt változatra biztosan mindenki emlékszik még.

 3. harsanyireka

  A piezo elektromos anyagban

  egy bizonyos tengelyen történő összenyomás hatására keletkezik elektromos feszültség, ekkor az anyag kristályszerkezete is átrendeződik. Leggyakrabban kvarckristályt alkalmaznak, hatszögletes rendszere miatt, a rácspontokon felváltva pozitív és negatív ionok helyezkednek el. Ha fémlemezek közé teszünk ilyen kristályt és összenyomjuk, a lemezekben elektromos töltések jelennek meg, ezen elven működnek a piezo-érzékelők illetve generátorokat is állítanak elő így.

 4. harsanyireka

  Napelemek

  A fényelemek megvilágítás hatására energiát szolgáltatnak. A napelemek gyakorlatilag szilícium fényelemek, ezek egy elektrokémiai folyamat közben az elektromágneses sugárzást alakítják egyenárammá, a fényelektromos hatásnak köszönhetően. A fotonok elnyelődése elektronokat generál. Nagyteljesítményű és kisfeszültségű változata is létezik. Egy ilyen fotoelektromos rendszer általában a napelem tömbök mellett egy áram átalakítót (egyenáramból váltóáramra), egy akkumulátort és opcionálisan egy napkövető eszközt tartalmaz, ami mindig optimális irányba és szögbe fordítja a napelemeket. A belőlük kinyerhető teljesítmény a fényerősségtől, a sugarak beesési szögétől és a rácsatolt terheléstől függ. A két utóbbi befolyásolható, például lencsével rá lehet fókuszálni a napelemre a bejövő sugarakat, így kisebb területen nagyobb hatásfok érhető el.

  Alapanyaguk szerint különböztetjük meg a fajtáit, a legtöbb modul víz alapú szilícium kristály cellából áll vagy pedig egy kadmium-tellúr vagy szilícium bevonatú vékony filmréteg. Nedvességtől és sérülésektől is védeni kell így burkolatuk is van. A legtöbb napelem merev de hajlékony is létezik belőle. Az űrállomásokon már 1958-ban is alkalmazták.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s