Szenzorok 1

A szenzorok csoportosításának első blokkja, a biológiai szervezet alapállapotú fizikai rezgéseinek (pl.: agyhullám, szívverés, lélegzet) mérése. Ezeket a méréseket ún bioszenzorokkal érhetjük el. A bioszenzorok a kibocsátott biológiai jeleket mérik, vagyis “olyan testrészek állapotát, amelyek működése automatikus, az akarattól független”. A számítógépes jelfeldolgozás következtében un biofeedback keletkezik.

Biosignal eszközök, vagyis bioszenzorok, melyekkel foglalkozunk:
– ECG (Electrocardiogram – Elektrokardiográfia). A szívizom mozgása által létrejövő elektromos feszültséget méri, vagyis a színuszritmust (normál szívritmus).
– EEG (Electoencephalogram – Elektroenkefalográfia). Az agyban lévő neuronok aktivitását méri frekvenciában. A különböző hullámformákat – delta, théta, alfa, béta, gamma – frekvenciák alapján tudjuk megkülönböztetni. Például a Delta hullámok 0.1 Hz és 3 Hz közötti frekvencia skálán, a Gamma hullámok 20Hz és 100 Hz közötti skálán mozognak. Ezek alapján következtetünk a szervezet éberségi állapotára. Ha pl. erősek az Alfa hullámok (8Hz – 12Hz), akkor a szervezet pihenő státuszban van, amennyiben viszont a Beta hullámok erősebbek (12Hz – 30 Hz), ez esetben már a szervezet figyelő pozícióban van.
módszerek: színterápia, hangterápia, (hatás: test ->szellem)

források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektroenkefalogr%C3%A1fia
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Rnw1Z4-EYPoJ:physiology.elte.hu/gyakorlat/jegyzet/Elektrookulografia.pdf+&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEEShnLkTUaq5JWKKnQi-D4vM2GY9RpJscKHHG-rHwNSHYbyz13p8Q_0W6QkZoax8mKWGMYLeXvKAfOh_tRYz_EM_YaCGZzuArSOSD57Y4E52ioXPuiyPdKGs3I9AmE7B0Ks-QU8MJ&sig=AHIEtbQTMAjGSvhpszPe_69LwOrrScuuCA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s