– Szenzorok

1. A szenzorok hatásmechanizmusa az érzékelési folyamatokra

Hétköznapi életünk folyamán a civilizált városi létben lépten-nyomon digitális jeleket hagyunk biztonsági kamerák, beléptetőrendszerek, ujjlenyomat, stb formájában. Ezek a digitális jelfogó rendszerek, amik a technológiai fejlődéssel egyre inkább bio irányba mozognak, azaz test rezonanciális vagy képi jelének digitális jellé alakításának folyamatában játszanak szerepet. Ezek a folyamatok az emberi test individuális fizikai jeleit fogják és azon keresztül felismerhetővé teszik (mint pl. biztonsági rendszerek).
Kutatási folyamatunkban nem a felismerhetőség, hanem inkább az ebből fakadó egyezőségek (pl. mindenkinek dobog a szíve) és különbözőségek (ez a szívdobogás mindenkinél más- és más, eltérő intenzitású) a domináns érdeklődési területek, melyben mind tudományos alaposságú mind a tudomány ‘hagyta’ szubjektív lecsapódású területeket vizsgáljuk.

A szenzorokat három csoportba osztjuk aszerint, hogy mit mérnek:

  • 1.alapállapotú fizikai rezgések: agyhullám, lélegzet, szemmozgás, szívverés, hőmérséklet
    *bioszenzorok, EEG, EKG, színterápia, hangterápia, (hatás: test ->szellem)
  • 2.alap motorikus mozgások, reakciós mozgások
    *bioszenzorok
  • 3.konkrét mozdulat
    *kinekt, biomechanikus energiát előállító eszközök

 

 

A szenzorokkal való foglalatoskodásban egyrészt ez a folyamat keltette fel érdeklődésünket, melynek kísérleti vonala, hogy megkeressük és értelmezzük ezeket a jeleket, visszacsatoljuk a jelhagyónak videók, animációk és hangok formájában. A látásból/hallásból/tapasztalásból fakadó érzetek új rezonanciákat hoznak létre a befogadóban, melyek a szenzorok által megint visszakerülnek az installációs képbe amire újra reagálhat, így egyfajta öngerjesztő rendszer, loop alakul ki.

Fontos számunkra a visszacsatolás, tehát az hogy mérni tudjuk a befogadó reakcióit, testének fizikai jeleit, és az így kapott adatokat ismét visszavigyük az installációba, hogy az ezáltal reagálhasson a befogadóra, és fordítva is hogy a befogadó ismét interakcióba léphessen vele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s